Učenie sv. Hildegardy z Bingenu – „neliečiteľné“ ochorenia

artur84

obrázok so súhlasom artur84 / FreeDigitalPhotos.net

Dnes by som vám chcel priblížiť Hildegardin pohľad na ťažké ochorenia pre ktoré sa v dnešnej dobe používa výraz „neliečiteľné“. Hildegarda vo svojich medicínskych spisoch opisuje ľahké a ťažké ochorenia bez rozdielov, čo znamená, že nedeli ochorenia na tie, ktoré sú liečiteľné a na tie ktoré sú neliečiteľné. Hildegarda nám ukazuje spôsob, ako sa ochorení vyvarovať alebo ako sa ich úplne zbaviť. Vojdime spoločne teda trošku hlbšie do tejto tematiky.

Jóbova zvesť

Musí to byť pre človeka šokujúce, keď mu lekár povie: Vaša choroba je nevyliečiteľná! Takáto Jóbova zvesť je porovnateľná s rozsudkom smrti. Zatiaľ čo jeden človek rezignuje a snaží sa so skutočnosťou vysporiadať, u druhého sa zobudí energia, ktorá ho núti bojovať proti osudu. Napriek enormným pokrokom v modernej medicíne existuje ešte celý rad neliečiteľných chorôb. To ale neznamená, že na tieto choroby neexistujú žiadne liečivá. Lekári len ešte neprišli na to, ako takúto nemoc zdolať. Mnohé ťažké, nákazlivé a smrteľné choroby boli ešte do nedávna neliečiteľné, a dnes už nepredstavujú žiaden problém. Je to trúfalé, keď neverím v zásadnú neliečiteľnosť? Prečo by nemal byť na celom svete liek na psoriázu, pľúcny emfyzém, rakovinu alebo deformáciu kĺbov?

Neliečitelné ?

Poviete, že sa mi ľahko hovorí, pretože sa odvolávam na medicínsky systém sv. Hildegardy, ktorý bol daný Božským posolstvom. Správne! Podľa tohto liečebného systému neexistuje zásadná neliečiteľnosť, pretože pre Boha nie je nič nemožné. Prostej a pokornej Hildegarde zjavil Boh tajomstvá prírody, funkcie a tajomstvá ľudského tela, príčiny chorôb a liečivé prostriedky, ktoré vložil do celého tvorstva. Tu musíme dodať, že tieto vedomosti si človek nedokáže všetky osvojiť ani po nespočetných hodinách bádania. Od Hildegardy sa ale oplatí učiť. A pre lekárov to platí dvojnásobne! Nemali by sme vo všeobecnosti nechať Bohu viac priestoru podieľať sa na liečbe? Bez Boha neexistuje vlastne žiadna liečba, nech už je to vo vede, v medicíne alebo niekde inde. Keď Boha vylúčime a označíme ako neexistujúceho, presne tam sa začína nešťastie, zlo, pohroma a choroby sa stávajú neliečiteľnými. Citát pána Helmuta POSCHA: „Zo skúsenosti Vám môžem potvrdiť, že Hildegardine rady sú naozaj účinné. Pomocou jej liečebných návodov sa vyliečili mnohé choroby, ktoré sú v medicíne považované za neliečiteľné. Pochopiteľne neexistuje žiadna záruka, že sa každý človek pomocou Hildegardiných prostriedkov vylieči“.

Keď nie, tak čo potom?

V našom myslení predsa smieme byť aj troška vynaliezavejší a flexibilnejší. Existuje viac možností ako si myslíme. Keď vám poviem, že môžete žiť 100 rokov bez toho, aby ste čo len jeden deň museli chorý ležať v posteli, nebudete mi to veriť. Ako príklad uvediem časť textu z knihy „Choďte všetci k Jozefovi“ od A. M. Weigla, kde sa píše: „Cítim sa v 92 rokoch ako mladý. Viete prečo? Ako primiciant ani nie 25 ročný som sa modlil k sv. Jozefovi, aby mi daroval trvalé zdravie. Ako vďaku som sľúbil modliť sa denne litánie pre sv. Jozefa. To som dodržal až do dnešného dňa. Ale aj sv. Jozef ostal verný dohode. Ani jeden deň z môjho pôsobenia ako farár, som nemusel z dôvodu choroby vynechať svätú omšu. Tak sa modlím asi 67 rokov modlitbu jeden a pol hodiny, a k tomu tiež litániu k sv. Jozefovi, a on ma udržiava zdravým kým to Boh chce“.

Hildegardin pohľad na Rakovinu profylaxiou

Pred samotnou chorobou rakovina sa vyskytujú tzv. prekancerózy (predštádia rakoviny). Až po tomto rannom štádiu, ktoré pretrváva mesiace alebo aj roky, narastá rakovinový nádor. Zatiaľ čo v súčasnej modernej medicíne nie je veľa zmienok o tomto štádiu, ktoré je predchodcom rakoviny, Hildegarda hovorí o tomto štádiu, ako o samostatnej chorobe, ktorú nazýva „VICHT“. V tomto štádiu „predchoroby“ prichádza k rozptylu ešte nevyvinutých chorobných látok cez lymfatické cesty a krvné cievy. Keď sa proti tomuto premnoženiu a skladovaniu určitých bielkovinových teliesok nič nepodnikne, tak jedného dňa prejdú cestou žalúdočno – črevného kanálu a vyvolajú bujnenie rakovinových buniek. Predtým neškodné bielkovinové telieska sa vyvinuli na rakovinu. Ak by sa ten rozptyl ohniska, sprevádzaný relatívne neškodným bolením brucha zneškodnil, alebo tieto látky by sa vylúčili prirodzenou cestou, tak by sa následne nemohla vyvinúť rakovina. Inak povedané: „Lieč prekancerózu – to je choroba VICHT – potom nemusíš mať strach pred ochorením na rakovinu“ – Citát z knihy Dr. Gottfrieda Hertzku „Zázrak Hildegardinej medicíny“, kde opisoval chorobu „VICHT“ VICHT je staronemecké slovo, ktoré sa používa ako odvodenina pre kŕče v bruchu pri hnačke, štípanie a trhanie v bruchu a všade v tele. Ľudia trpiaci touto chorobou sa roky cítia chorí, dokonca ťažko chorí a žiaden lekár najprv nenachádza príčinu pre návalovito nastupujúce útoky bolesti ku ktorým môžu patriť aj bolesti srdca, až kým pacienti nakoniec nedostanú rakovinu. Mnohé z toho sa vo všeobecnosti podobá reume a podľa Hildegardy sa jedná o lokálne ohniská choroby s ohniskovým vyžarovaním, podobným záchvatom reumy. Podobne ako v kysnúcom ceste s droždím, ležia pri veľkých miestach v tele medzi kožou a jadrom svalov naskladané bielkovinové telieska. Ich molekuly prekonávajú „štádium dozrievania“ pričom naberajú niekedy guľatý a inokedy podlhovastý tvar. Tie niekedy prasknú a ohniská sa rozsievajú ako mračno spórovitých agencií do tela. Potom človek trpí reumatickými bolesťami a kŕčmi, ako by ho niečo hrýzlo a hlodalo. Okrem iného to spôsobuje záchvatovité reumatické ťažkosti. „Tieto agencie nemajú ešte vlastný život v sebe“, stojí v Hildegardinom texte. Jedná sa o znak známej predzvesti choroby k rakovine, prekancerózy. Je to súčasne tak dlho hľadané počiatočné štádium rakoviny. Tu môžeme povedať, že VICHT je vlastne choroba sama o sebe. V tomto rannom štádiu sa mnohé rakovinové testy ukážu ako pozitívne, ale tumor sa ešte nedá nájsť….

Causae et curae

Nazrime teda spoločne do Hildegardinho diela Causae et curae (Príčiny a liečenia chorôb), kde nájdeme odpoveď na vyriešenie vyššie opísaných stavov. Hildegarda už na prelome 11. a 12. storočia pri liečení choroby „VICHT“ používala elixír zo žaburinky menšej. Originál Hildegardinho textu znie: „Kto trpí uvedenou bolesťou, má na lačno vypiť toľko z tohto nápoja, koľko vie prijať jedným hltom a práve tak veľa, keď ide do postele, až kým nevyzdravie. – Hidegarda z Bingenu“.
Je to relatívne ťažko zhotoviteľný prostriedok proti prekanceróze. Kúra sa musí opakovať, pretože v priebehu rokov (aj viacerých) sa symptómy môžu znova objaviť. Dnes vám žiaden lekár nepovie, že trpíte chorobou VICHT. Oficiálna medicína túto chorobu prakticky nepozná. Človek si ale môže pomôcť sám, ak pozná ten správny spôsob. Keď máte tieto symptómy, vek, alebo sa v rodine často vyskytla rakovina, je na čase začať. Čo je to za čarovný nápoj? U Hildegardy ho nájdeme pod „kolikou, o kolike“.
Hildegarda odporúča žaburinkový elixír užívať pri: (kolikovité bolesti brucha, reumatické potiaže, bolesti srdca), preventívne pri rakovinových ochoreniach v rodine, očista organizmu, reumatické bolesti, odolnosti po operáciách tumorov, proti nepotrebným šťavám v organizme.

Pripravil Vladimír Bugoš

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
16 199 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme