Kvasinky – plesňové ochorenie

Kvasinkovité mikroorganizmy, medzi ktoré Candida albicans patrí, sú jednobunkové huby. Candida albicans žije v ústach, v hrdle, v črevách a v močopohlavnom trakte u väčšiny ľudí a je považovaná za normálnu súčasť črevnej mikroflóry. Pri konzumácii množstva cukrov, dochádza k poruche rovnováhy črevnej flóry. Kvasinky rastú na úkor črevných baktérií užitočných pre naše telo, pretože sú nútené spracovať veľké množstvo cukrov a mukopolysacharidov.

 

Toxické, škodlivé látky prenikajú cez korene kvasiniek do organizmu, zachytávajú sa v rôznych tkanivách a poškodzujú bunky. Za príčinu rozmnoženia kvasiniek v tele sa považuje užívanie niektorých liekov (antibiotík – likvidujú prospešné baktérie), kortikoidov, hormonálna liečba  vrátane antikoncepcie), nesprávna strava, cukrovkazápchavyčerpanie, najmä ale oslabená imunita, pri ktorej sa kvasinky množia a šíria.

lieky-free-pixabay

Príznaky kvasiniek

Depresiepodráždenosť, chuť na sladké, bolesti hlavyalergiebolesť hrdla, kašeľ, astmapálenie v pošve, hnačkazápchanafukovaniealergieopuchy kĺbov, choroby očí, kožné chorobyplesne na pokožke a nechtochpredmenštruačné ťažkosti .

Liečba

Z hľadiska liečby je v prvom rade nutné odstrániť z organizmu toxíny, ktoré vznikajú pri poruche metabolizmu a trávenia, a následne posilniť imunitný systém. K tvorbe toxínov a kvasiniek vedú nesprávne životné návyky.

1. Neodporúča sa jesť potraviny, ktoré podporujú rast a množenie kvasiniek: kvasnice,  huby, plesňové syry, ocot, ochucovadlá, sušené a sladké ovocie, mliečne výrobky, cukor, vajcia, glutamát, kysnuté pečivo a obilniny (pšenica, jačmeň), zemiaky, pivo ,víno.
2. Vylúčiť vyprážané jedlá,
3. Vylúčiť zemiaky a zemiakovú. kašu
4. Obmedziť, najlepšie  vylúčiť pšeničnú múku aj v tmavom pečive a bežných cestovinách
5.Vylúčiť nasledovné mliečne výrobky: jogurt, mlieko, smotanu, kefír,syry tavené, tvrdé, plesňové a slané (feta, balkán)
6. Vylúčiť biely cukor a vylúčiť sladké jedlá a bežné sladkosti
7. V rámci detoxikácie dodržujte denný režim a pravidelnú stravu, čo bráni tvorbe toxínov.

Strava

Jedzte obed medzi 12-13 hodinou, zatiaľ čo večera by mala byť do 19 h.  s vylúčením ťažkých potravín (sladkosti, jogurt, tvrdé syry,červené mäso, vajcia, vyprážané jedlá). Medzi potraviny, ktoré pri mykózách pomáhajú patrí petržlen, bazalka, čerstvo nastrúhaný zázvor. Obmedzte polotovary a ohrievanie jedál.

Korenie: Korením zároveň posilníme trávenie, pretože nedostatočne strávené jedlo je príčinou tvorby toxínov a kvasiniek. Kvasinky pomáha odstraňovať  zmes korenia zvaná Trikatu, ďalej kurkuma, kardamon, čierne korenie, klinčeky, zázvor a kamenná soľ (morská soľ nie je vhodná).

Nápoje

Na ranné prečistenie vypite  teplú prevarenú vodu s 2 lyžičkami bio aloe vera prípadne dochutené  trochou medu. Trávenie a vylúčenie toxínov podporíme pitím teplejšej vody počas dňa, po 1 – 2 hodinách v množstve 1-2 dl. Rozhodne sa vyhnite pitiu čohokoľvek studeného (s ľadom z chladničky). Možno piť zázvor s Tulsi, ktorý kvasinky likviduje (1/4 lyžičky mletého zázvoru zalejte vriacou vodou a pite 2x denne).

Bylinná liečba

Zloženie: Bazalka posvätná, Bazalka pravá

Bylinami z Ajurvédskej medicíny tiež podporíme imunitný systém. Vhodné sú Indický ženšen – Ašvaganda, pupočník ázijský zvaný Brahmi a Amalaki (Emelica officinalis), kombinácia Kutki aTulsi, zmes B-skin s kurkumou a kantistou (Rubi cordifolia), Tulsi Tea (čaj zo svätej bazalky Ocimum Sanctum) v zmesi so zázvorom 1x denne. S priamym pôsobením na kvasinky je na trhu účinné prírodné antibiotikum Neem, ktoré pôsobí cielene na kvasinky. Rovnako tak starodávna zmes Triphala, 3 kapsule večer pred spaním zapiť teplou vodou.
Lokálne možno u vaginálnych mykóz vykonávať výplachy vagíny bylinným odvarom zo sladkého drievka alebo prášku Triphala (1 lyžicu povarte päť minút v 500 ml vody, preceďte a umývajte alebo vyplachujte napr injekčnou striekačkou pošvu).

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
22 768 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme